Възли на Щитовидната Жлеза

Щитовидната жлеза се намира в основата на шията и е отговорна за регулацията на основната обмяна на организма. Възлите на щитовидната жлеза са образувания които се формират в жлезата под действието на различни фактори.
По-голямата част от възлите на щитовидната жлеза не са опасни за здравето Ви и не причиняват никакви оплаквания. Ракът на щитовидната жлеза, обаче, е сериозен здравен проблем и изисква точна диагностика.
Често възлите на щитовидната жлеза остават неоткрити до момента, в който Вашият лекар не установи „подуване“ в областта на шията при рутинен преглед. Някои възли, обаче, могат да станат толкова големи, че да станат видими от далече и да причинят трудности при преглъщане или дишане.

Симптоми

Повечето възли на щитовидната жлеза са безсимптомни. При нарастването им, обаче, могат :

 • Да се усетят при опипване
 • Да бъдат видяни при преглъщане
 • Да притискат трахеята или хранопровода, причинявайки задух или трудност при преглъщане.

В някои случаи при наличието на възли в щитовидната жлеза се променя и функцията на жлезата. Част от възлите произвеждат повече щитовидни хормони, от колкото нормално би произвеждала здравата жлеза.
Тогава биха могли да са налице някои от следните симптоми:

 • Необяснима загуба на тегло
 • Нетърпимост към топлина
 • Треперене
 • Повишено нервнопсихическо напрежение
 • Сърцебиене
 • Мускулна слабост

В обобщение, три са основните проблеми, до които могат да доведат възлите на щитовидната жлеза:

 • Симптоми на притискането. Големите възли на щитовидната жлеза или т.нар. гуша (увеличаване на обема на жлезата) могат да доведат до трудности при преглъщането или дишането
 • Промяна във функцията на жлезата. Продукцията на допълнително количество хормони от тях могат да доведат до състояние, известно като хипертиреоидизъм.
 • Рак на щитовидната жлеза. Малка част от тези възли са злокачествени и подлежат на оперативно лечение. Повечето видове рак на щитовидната жлеза са с добра прогноза, особено ако се открият в ранен стадий.

Причини

Чест въпрос, който пациентите ни задават е „Какво причинява образуването на възли в щитовидната жлеза?“. Този въпрос не е напълно изяснен в съвременната медицина, но някои фактори със сигурност са свързани с повишената им честота:

 • Дефицит на йод. Липсата на йод в диетата може понякога да доведе до образуване на възли. Йодният дефицит е рядък в България, поради рутинната употреба на йод в трапезната сол и други храни.
 • Разрастване на нормалната щитовидна жлеза. Това води до образуването на т.нар. аденоми (доброкачествени образувания) на щитовидната жлеза. Често наследствеността играе голяма роля в образуването на такива образувания. С други думи, ако имате роднина, на когото са установени възли в щитовидната жлеза е много вероятно и Вие да развиете такива.
 • Кисти на щитовидната жлеза. Кистите в щитовидната жлеза са пълни с течност и обикновено са доброкачествени.
 • Хронично възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит). Болестта на Хашимото може да доведе до възпаление в щитовидната жлеза и по този начин там да се образуват възли.
 • Рак на щитовидната жлеза. Макар че рискът възел на щитовидната жлеза да е злокачествен, е малък, съществуват различни фактори, които могат да го повлияят. Такива са: наличие на родственик с рак на щитовидната жлеза; мъжки пол; възраст по-малка от 30 години или по-голяма от 60 години; експозиция на радиация в областта на шията.

Диагностика на възлите на щитовидната жлеза

Целта на диагностиката на възлите на щитовидната жлеза е да се отговори на няколко прости въпроса: Доброкачествен или злокачествен е възелът? Продуцира ли излишък от щитовидни хормони? Води ли до притискане на хранопровода или трахеята?

 • Палпация (опипване). Това е прост метод, при който лекарят проверява за увеличение и „неравности“ в областта на щитовидната жлеза.
 • Лабораторни методи. Те включват оценка на нивата на щитовидните хормони в кръвта (fT3, fT4) и хормонът, отделян от мозъка, който управлява функцията на жлезата (TSH).
 • Ехографско изследване (Ултразвук). Тази техника използва високочестотни звукови вълни за получаване на образ в областта на щитовидната жлеза. Той дава много информация за структурата на жлезата – като например – наличието на възли. При вече установени възли на щитовидната жлеза, ехографското изследване дава ценни данни за това дали те биха могли да са злокачествени или доброкачествени; дали има данни за нарастване на възлите спрямо предходното изследване и други.
 • Биопсия. Тънкоиглената аспирационна биопсия на щитовидната жлеза е високоспециализирана техника, при която под ехографски контрол се взема материал (клетки) от подозрителен за злокачествен възел с игла. В последствие тези клетки се гледат под микроскоп от специалист патоанатом. Процедурата отнема приблизително 20 минути и е нискорискова за пациента.
 • Сцинтиграфско изследване. Сцинтиграфията на щитовидната жлеза е методика, при която в организма се въвежда радиоактивен йод. Този йод се натрупва изключително в щитовидната жлеза. Повишеното натрупване на йод във възлите на щитовидната жлеза често е свързано с повишена функционална активност. Тоест, това са така наречените „горещи“ възли.

Лечение на доброкачествените възли

 • Наблюдение. Ако при биопсия няма данни за злокачествени клетки във възела на щитовидната жлеза, Вашият лекар би могъл да го „остави за наблюдение“. Това обикновено означава системен (веднъж годишно или на 6 месеца) ехографски и хормонален контрол на възела.
 • Операция. Понякога, независимо от факта, че възелът в щитовидната жлеза с голяма вероятност да е доброкачествен, операцията е необходима. Тя е метод на избор при големи възли - например такива, които водят до трудности в дишането или преглъщането или при които при биопсичното изследване има изказано определено съмнение за злокачественост.
   

Лечение на възлите, които водят до хипертиреоидизъм

 • Радиоактивен йод. Радиоактивният йод обикновено се използва при свръхпродуциращи възли на щитовидната жлеза или при токсична многовъзлеста гуша. Пациентът приема през устата капсула радиоактивен йод, който се поема от щитовидната жлеза и е практически безвреден за останалия организъм. Това води до „свиване“ на възлите за два до три месеца
 • Медикаментозно лечение. В някои случаи се предприема лечение с лекарства, които потискат повишената функция на жлезата. Когато става въпрос за свръхпродуциращ възел на щитовидната жлеза, лечението с лекарства не може да доведе до трайното „излекуване“ на възела.
 • Операция. Хирургичното лечение обикновено е метод на избор при такъв тип възли. Все пак, всеки пациент трябва да е наясно с рисковете, които крие всяка операция.

Лечение на злокачествените възли на щитовидната жлеза

 • Операция. Операцията е единственият метод за лечение на злокачествените възли на щитовидната жлеза (Рак на щитовидната жлеза). След отстраняването на щитовидната жлеза, обикновено на пациентите им е необходимо доживотно лечение с хормони на щитовидната жлеза и системен контрол на състоянието. 

Имате ли намалена функция на щитовидната жлеза?

Хормоните на щитовидната жлеза са важни за основната обмяна и метаболитната активност на мозъка. Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е много често срещано състояние, особено сред жените. Често пациентите с хипотиреоидизъм не знаят за това заболяване и дълги години то може да уврежда тяхното здраве.
Отговорете на следните въпроси с ДА или НЕ, за да разберете има ли вероятност Вие да страдате от такова заболяване:

1

Аз съм жена на възраст повече от 40 години или мъж повече от 50 години.

2

Имам роднина (майка, баща, брат, сестра) с болест на щитовидната жлеза.

3

Холестеролът в кръвта ми е повишен.

4

Кръвното ми налягане е високо, а пулсът ми - нисък.

5

Усещам мускулите си схванати, често болезнени.

6

Движенията и реакциите ми са забавени.

7

Чувствам се депресиран, с много негативни мисли.

8

Често усещам студ, дори когато другите се чувстват добре.

9

Моята кожа и коса са по-чупливи и сухи.

10

Всичко в моето тяло сякаш е забавило ход, вкл. обмяната на веществата. Непрекъснато пълнея.

11

Умът ми не е толкова ефективен, имам нарушена концентрация и памет.

12

През повечето време се чувствам уморен/а, сънлив/а и не толкова енергичен/а