Имате ли лош дъх? Какви са най-честите причини и как да се справите с тях ?

Лошият дъх може да се дължи на различни причини, но винаги води до трудности в социалните контакти. Повечето хора не са наясно с факта, че те имат лош дъх (халитоза).
Той може да бъде причинена от външни и вътрешни фактори.


Външните фактори могат да бъдат видовете храни, които ядем като някои подправки, използвани в готвенето, чесън, лук и др.


Лошият дъх може да е следствие на диабет, заболявания на зъбите, пародонта, белите дробове, черния дроб, бъбреци. Може да е предизвикан от хроничен синузит, хроничен бронхит, стомашно-чревни смущения. Зъбен кариес, пулпит, пародонтит,гингивит,гангрена, лошо направени коронки , мостове,протези и ортодонтски апарати могат да предизвикат задържане на хранителни остатъци и под действието на микроорганизмите да се продуцират продукти миришещи лошо.
Езикът осигурява място за бактериално прикрепване и разтеж. Повечето бактерии причиняващи миризма произвеждат съединения, които причиняват лош дъх, наречени летливи серни съединения.


Когато устата е суха, количеството на слюнката е по-малко. Слюнката е естествен носител на кислород, който подпомага здравето и свежестта на устата. Нейнoто намалено количество създава безкислородна среда и подпомага развитието на анаеробните бактерии, които произвеждат по-голямо количество серни продукти. Освен това при нормално функциониращо слюноотделяне слюнката отмива хранителните остатъци и допринася за самопочистването на устната кухина. При ксеростомия(сухота в устата) хранителните остатъци се задържат и при разлагането си отделят серни съединения. Намаляването на количеството на слюнката е нормално при по-възрастните хора. Това обуславя и тенденцията за засилване на халитозата при тях. Терапията се провежда със стимулиране на слюноотделянето. За сухата уста допринася пушенето, употребата на алкохол, кисели напитки, някои диети, гладуване, медикаменти( лекарства за понижаване на кръвно налягане, антидепресанти, антихистамини, продължителна употреба на капки за нос съдържащи адреномиметици ), както и стресът.


За справянето с лошия дъх на първо място е ежедневното поддържане на добра лична орална хигиена. Зъбите се измиват с четка и паста минимум 2 пъти дневно-сутрин и вечер.След измиване на зъбите се четка и езикът.Изполлзването на конец за зъби или интердентални четки също е задължително,т.к. с четката за зъби не можем да почистим хранителните остатъци в междузъбното пространство.Накрая устата се изплаква с вода за уста за 30-60 секунди.Професионалното почистване на плака и зъбен камък с ултразвук и полирането на зъбите се препоръчва веднъж годишно за хора със здрав пародонт. При пациенти с гингивит и пародонтит това почистване се прави по¬-често. Пациентите,които са протезирани с частични или тотални протези трябва да свалят и да измиват протезите си след всяко хранене.


Приемайте повече течности, така че да не чувствате устата си суха и задължително не стойте гладни. Подходящи храни срещу лош дъх са ябълки, моркови, ряпа, които стимулират слюноотделянето.
Ограничете тютюнопушенето и приема на алкохолни напитки.