Захарен диабет

Захарен диабетЗахарният диабет (ЗД) обхваща група заболявания, които увреждат механизма, по който Вашия организъм усвоява кръвната захар. Кръвната захар е жизненоважна за Вашето здраве, защото е важен източник на енергия за клетките, изграждащи различните тъкани. Тя, също така, е основното „гориво“ на мозъка. Основният хормон, който повлиява кръвната Ви захар е Инсулин.
Ако имате диабет, независимо какъв тип, това означава, че имате твърде много глюкоза в кръвта. Тази глюкоза сериозно уврежда Вашето здраве.
„Хронични“ диабети са диабет тип 1 и тип 2. Предиабетът е състояние, при което кръвната Ви захар е по-висока от нормалната, но не толкова, че да бъде класифицирана като диабет. Гестационният диабет е този, който се появява при бременност, но може да отзвучи след раждането.

Типични симптоми при пациент с висока кръвна захар и диабет са:

 • Повишена жажда
 • Често уриниране
 • Силен глад
 • Необяснима загуба на тегло
 • Наличие на кетони в урината (те са продукт от разграждането на мускули и мастна тъкан, в следствие на липсата на инсулин)
 • Нарушено зрение
 • Трудно заздравяващи рани
 • Повишено кръвно налягане
 • Чести инфекции (напр. на пикочо-половата система и кожата)

Макар диабет тип 1 да може да се развие във всяка възраст, обикновено се развива при по-младите.
Тип 2 диабет е по-чест; може да се развие във всяка възраст и по-често при хора с наднормено телесно тегло.

Кога да се видите с доктор ?
 • Ако подозирате че Вие имате диабет, и/или ако забележите някои от горепосочените симптоми. Колкото по-рано откриете заболяването, толкова по-добре за Вашето здраве.
 • Ако вече сте диагностициран със захарен диабет. Тогава Ви е необходим системен контрол на заболяването и често измерване на кръвната Ви захар.

Симптомите на тип 1 захарен диабет обикновено се появяват бързо и често са причината за проверката на кръвната захар. Захарен диабет тип 2, обаче, има бавно и често трудно-уловимо начало. Затова международните диабетни организации препоръчват рутинното измерване на нивата на кръвната захар при рискови индивиди. Такива индивиди са:

 • Всеки с индекс на телесна маса (ИТМ) повече от 25, независимо от възрастта, който има допълнителни рискови фактори, като например – високо кръвно налягане, заседнал начин на живот; жена със синдром на поликистозните яйчници; жена, родила дете с тегло >4кг;диабет по време на бременността; наличие на висок холестерол или сърдечно-съдови заболявания или наличие на роднина с поставена диагноза захарен диабет.
 • Всеки на възраст > 45 години следва да измери своята кръвна захар на гладно. Ако е нормална, тогава изследването следва да се повтори на всеки 3 години.  
Как работи инсулинът ?
 • Инсулинът е хормон, който се произвежда в панкреаса (жлеза, която се намира зад стомаха).
 • Панкреасът отделя инсулин в кръвообращението
 • Инсулинът способства кръвната захар да влезе в клетките
 • Инсулинът намалява кръвната захар
 • При спадане на кръвната захар, спада и секрецията на инсулин от панкреаса
Ролята на глюкозата

Глюкозата /кръвната захар/ е основният източник на енергия за клетките. Глюкозата се произвежда от два основни източника: храната и черния дроб. Захарта се абсорбира в кръвта, от където достига до клетките с помощта на инсулина. Черният дроб складира и произвежда глюкоза. По време на гладуване нивата на инсулин в кръвта са ниски, а черният дроб отделя глюкоза, за да поддържа кръвната захар в нормални стойности.

Причини за тип 1 диабет

При тип 1 диабет Вашата имунна система, която обикновено се бори с болестотворни бактерии и вируси атакува и разрушава инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса. Това води до намаляване или изчезване на инсулина в кръвта. По този начин, вместо кръвната захар да навлиза в клетките, остава в кръвта и се покачва над нормалните граници. Според съвременната представа, тип 1 диабет се причинява от комбинация от генетични и фактори на средата.

Причини за предиабет и тип 2 диабет

При предиабет, който може да доведе до тип 2 диабет, Вашите клетки стават нечувствителни към действието на инсулина и Вашият панкреас не може да произвежда достатъчно инсулин, за да се справи с тази резистентност. Така, вместо да „премества” глюкозата в клетките, тя се трупа в кръвообращението.

Причини за гестационен диабет

По време на бременността, плацентата произвежда вещества необходими за бременността. Част от тези вещества правят клетките на Вашия организъм резистентни на действието на инсулина. Този ефект се засилва с увеличаване обема на плацентата и затова по време на втория и третия триместри от бременността, действието на инсулина отслабва.
В общия случай, панкреасът отговаря, произвеждайки повече инсулин, за да се превъзмогне тази резистентност. Понякога, обаче (при предразположени лица), пакреасът не може да се справи. Когато това се случи, твърде малко глюкоза навлиза в клетките и се развива диабет.

Усложнения на диабета

Дълготрайните усложнения на диабета се развиват постепено. Колкото по-голяма е продължителността на Вашия диабет и колкото по-лош е контролът на заболяването – толкова по-висок е рискът от усложнения. В крайна сметка, диабетните усложнения могат да доведат до неработоспособност и да застрашат живота.
Част от тези усложнения са:

 • Сърдечно-съдови заболявания. Диабетът силно покачва риска от различни сърдечно-съдови заболявания, например – исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт и други.
 • Увреждане на нервите (невропатия). Повишената кръвна захар може да увреди стените на малките кръвоносни съдове (капиляри), които „хранят” нервите Ви, особено тези на краката. Това води до увреждането им и чувство за парене, мравучкане, болка, която започва от ходилата и се „движи нагоре”. Ако не се лекува, можете да загубите всякакви усещания за болка, топло и студено и допир на засегнатите крайници. Увреждания на други нерви могат да доведат до разстройства в храносмилането – гадене, повръщане, диария. При мъже е възможно да се развие еректилна дисфункция.
 • Увреждания на бъбреците (нефропатия). Бъбреците съдържат милиони малки кръвоносно-съдови образувания (гломерули), които „прочистват” вашата кръв. Диабетът може да увреди тази деликатна филтрираща система. Крайна стъпка на това увреждане е бъбречната недостатъчност, която може да изисква лечение с хемодиализа или бъбречна трансплантация.
 • Увреждания на очите (ретинопатия). Диабетът уврежда кръвоносните съдове на ретината, което потенциално може да доведе до слепота. Той, също така, може да доведе до други увреждащи зрението състояния – като катаракта или глаукома.
 • Увреждания на краката (диабетно стъпало). Увредата на нервите на краката или влошения кръвоток към тях водят до различни усложнения. Могат да се развият сериозни инфекции на базата на дълго незаздравяващи рани. Това може да доведе до необходимост от ампутация на засегнатите зони
 • Кожа. Диабетът може да доведе до развитието на различни бактериални или гъбични кожни инфекции.
 • Остеопороза. Диабетът води до намаляване на костната плътност и покачва риска от остеопороза около 2 пъти.
 • Злокачествени заболявания. Хората с диабет имат повишен риск за развитието на някои видове рак. Причините за това не са съвсем ясни.

Какви въпроси следва да зададете на Вашия лекар по отношение на диабета ?

 • Тези симптоми свързани ли са с моя диабет или с друго състояние?
 • Какви изследвания са необходими за контрола на моя диабет ?
 • Какво мога още да направя, за да предпазя моето здраве?
 • Имам други заболявания. Как те повлияват на моя диабет и обратно ?
 • Какви ограничения в хранителния режим следва да имам ?
 • Има ли брошури, които можете да ми покажете? Има ли интернет страница, към която да ме упътите ?
Тестове за изследване на кръвната захар
 • Кръвна захар на гладно. Изследване на кръвна захар, след поне 8 часово гладуване. Нормата за кръвната захар на гладно е от 3.9 до 6.1 ммол/л. Кръвна захар от 6.1 до 7 ммол/л се нарича предиабетно състояние. Кръвна захар на гладно > 7 ммол/л, измерена поне два пъти е показателна за диабет
 • Случайна кръвна захар. Това е изследване на кръвна захар по случайно време, независимо от последното Ви хранене.  
 • Гликиран хемоглобин (HbA1c) Този тест показва средното ниво на Вашата кръвна захар през последните два до три месеца. Колкото по-висока е била вашата кръвна захар, толкова повече хемоглобин ще имате свързан с нея (гликиран хемоглобин). Гликиран хемоглобин > 6.5% показва, че Вие имате диабет.  
 • Орален Глюкозо-Толерансен Тест (ОГТТ) Това е стандартизирано изследване на кръвната захар, при което се търси за „скрит диабет“. След поне 8 часов глад, рано сутринта, пациентът изпива 75 гр чиста глюкоза. Кръвната захар се изследва на 0, 60 и 120 минута от теста. Кръвна захар на 120 мин ≥ 11.1 ммол/л е диагностична за диабет. Кръвна захар в диапазона 7.8-11.1 показва предиабетно състояние.
 • Кръвно-захарен профил (КЗП). При това изследване се изследват неколкократно кръвни захари на пациента през деня. Обикновено минимумът е: 8ч преди закуска, 12ч преди обяд, 15ч след обяд и 18-19ч преди вечеря. В някои случаи се налага по-интензивно изследване на кръвни захари през деня, а дори и през нощта.

Предвидете възможния риск за развитие на тип 2 захарен диабет

Като отговорите на следващите 8 въпроса можете да предвидите възможния риск за развитие на тип 2 захарен диабет в следващите 10 години: (отбележете с Х)

Калкулаторът за изчисляване на индекса на телесната маса (ИТМ) , чрез който може да определите дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо вашия ръст може да проверите от тук.

1

Каква е Вашата възраст?

2

Има ли членове на Вашето семейство или други Ваши роднини, които да са диагностицирани с диабет (тип 1 или тип 2)

3

Колко е Вашата обиколка на талията (измерена от Вашия лекар)

4

Практикувате ли поне 30 минути физическа активност дневно?

5

Колко често се храните с плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб?

6

Приемали ли сте лекарства за високо кръвно налягане за по-продължителен период от време?

7

Измервана ли е при Вас повишена кръвна захар до този момент ? (>5,6 ммол/л на гладно)

8

Какъв е Вашият Индекс на Телесна Маса (ИТМ) ? (Вижте диаграмата по-долу или се консултирайте с Вашия лекар)