Пет съвета за здрава усмивка

  1. 1. Използвайте конци за зъби. Миенето на зъбите по два пъти на ден е важно, но много от пациентите не осъзнават, че почистването на зъбите с конец поне веднъж на ден е също толкова решаващо за постигане-и поддържане-здравословна усмивка. Почистването на зъбите с конец премахва бактериите и хранителни частици, които да засядат между зъбите. Това води до образуване на кариеси в междузъбните пространства. Тези кариеси почти винаги засягат и двата съседни зъба и понякога се откриват твърде късно. Конците за зъби се вкарват без натиск в междузъбното пространство. Ако конецът за зъби се къса това означава,че имате възстановявания, които трябва да се подменят .
  2. Четкате зъбите веднага след хранене. Консумирането на кисели храни и напитки, като например спортни и енергийни напитки, цитрусови плодове, вино, домати може да ерозира зъбния емайл-лъскавия външен слой на зъба. Миетенето на зъбите след консумация на кисели храни и напитки може да причини повече вреда. Вместо това, вие трябва да изплакнете устата си с вода. След консумация на кисели храни и напитки изчакайте поне 30 минути преди да измиете зъбите си. 
  3. Не сменяте четката си за зъби достатъчно често. Старите четки за зъби са неефективни, но те също таят вредни бактерии, които могат да причинят инфекции. Четки за зъби трябва да се сменят на всеки три до четири месеца.
  4. Прекомерно избелване на зъбите. Честото избелване може да направи вашите зъби неестествено бели и с повишена чувствителността . Преди да използвате продукт за избелване , консултирайте се с вашия стоматолог. "Той или тя може да Ви посъветва за правилното използване на тези продукти, както и вида на избелващата система за да постигнете най-добри резултати.
  5. Използване на твърди четки за зъби. Твърдата четка за зъби в съчетание с агресивна техника с може да предизвика необратими увреждания на венците. Използвайте мека или средна четка за зъби и внимателно миите зъбите под ъгъл от 45 градуса, с вертикални движения (посока от венеца към зъба) движения. Хоризонталните движения ( назад-напред), могат да причинят на отдръпване на венците и оголване на корена на зъба, което прави зъбите изключително чувствителни.